BBQ-wijn

U bent hier

BBQ-wijn

Het gaat niet zo goed met de Australische wijnbouw. Overproductie, inzakkende vraag op de wereldmarkt, droogte en bosbranden zijn er verantwoordelijk voor dat de Aussies hun mouwen weer moeten opstropen. Jarenlang leefden zij op een roze wolk.

Relatief goedkoop geproduceerde wijnen vonden gretig aftrek in Groot-Brittannië, het Europese vasteland en de Verenigde Staten, in die volgorde de belangrijkste markten. Concurrentie van andere ’goedkope’ wijnlanden, zoals Zuid-Afrika en Chili, noopten tot reorganisatie. In plaats van bulkwijn wordt sinds kort veel meer het vizier gericht op het hogere segment. Met een kwaliteitsimpuls, waaronder herplanting van druiven die beter bij bodem en klimaat passen, moet dit worden bereikt. Voor rode wijn blijft shiraz de belangrijkste druif. Maar blauwe druiven uit de zuidelijke Rhône, zoals grenache en mourvèdre, blijken ook goed te gedijen in de felle Australische zon. Zelfs sangiovese, dé Italiaanse druif, en de Spaanse tempranillo doen het goed. Voor wit geldt een iets ander verhaal. Op de hogere (en dus koelere) delen ontpopt riesling zich meer en meer tot Australiës tweede nationale druif. Net als shiraz in vergelijk met moederdruif syrah, heeft Australische riesling gelukkig een eigen karakter. Met andere woorden: niet te vergelijken met de subtiele rieslings uit Duitsland. En dat is maar goed ook in een tijd waarin wijnen steeds meer op elkaar lijken door gebruik van dezelfde fabrieksgisten en kunstmatige aanzuring. Het afgelopen jaar ging Australië gebukt onder een lange periode van droogte, waardoor de jaarlijks terugkerende bosbranden dit keer extra heftig konden toeslaan. In de deelstaat Victoria gingen tienduizenden hectaren aan wijngaard verloren. Veel druiven die aan de vlammenzee ontkwamen, kregen toch een penetrante rooksmaak. Daardoor was de wijn uit dit gebied vrijwel onverkoopbaar. Zelfs onaangetaste en prima wijn uit bijvoorbeeld Yarra Valley blijkt moeilijk aan de man te brengen. Importeurs uit Engeland, Zweden, Duitsland en ons land willen best wel kopen, maar dan tegen een veel lagere prijs. Anders halen we onze wijn wel uit Zuid-Afrika of Zuid-Amerika, luidt de redenering. Dat goede Australische wijn niet duur hoeft te zijn bewijst de nieuwe Three Vines-serie van Jacob’s Creek (€6,99, Albert Heijn). Een sappige witte op basis van sémillon, sauvignon blanc en viognier. Een heerlijk frisse rosé van shiraz, grenache en sangiovese. En tenslotte een kruidige rode samengesteld met shiraz, cabernet sauvignon en tempranillo. Modern op het fruit gemaakt, zonder een spoortje rook. Maar wél de perfecte barbecuewijn. Auteur: Pieter Nijdam (Telegraaf.nl)

Heerlijk genieten van wijn

Nieuwste wijnreviews

Las Rocas Viñas Viejas Ga...

De wijn van vandaag komt uit de relatief onbekende Spaanse regio Calatayud. Het dankt zijn naam aan de Moorse heerser Ayub, die er een kasteel liet bouwen en... Lees verder
4

Rode wijn voor de kerst:...

Tajapiera - Amarone della Valpolicella DOC 2009 Proefnotitie Amarone is amor. Vloeibare liefde uit Italië. Behoort zonder twijfel tot het beste rood van de... Lees verder
5

Namora - Godello 2013, Mo...

Proefnotitie wijnhuisUit 2013 komt deze tongstrelende Namora, gemaakt van de relatief onbekende Godello druif, die familie is van de Verdelho druif. Deze... Lees verder
3

Cauthas Poggio Nardone IG...

Stevig warm donkerrood met zwarte kern. Intens en luxe van geur met zwoelkruidige zwarte kersen, cassis en nuances van mokka en cacao van getoast eiken. Vol,... Lees verder
3