Wat is juiste serveertemperatuur voor wijn?

U bent hier

wijnkoudDe temperatuur van een wijn heeft een doorslaggevende invloed op zijn geur en smaak.

Alhoewel het koelen of verwarmen van een fles wijn niets verandert aan de samenstelling van de inhoud, zal een te koud geserveerde kwaliteitswijn en een op kamertemperatuur geserveerde witte wijn een zeer onaangename en flauwe indruk nalaten.

Het aroma van de wijn wordt tot op zekere hoogte bepaald door de serveertemperatuur.

Elke rode wijn van goede kwaliteit vereist een schenktemperatuur van 18° C. Een complexe witte wijn 16° C. Er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de temperatuur waaraan de fles wijn na het serveren wordt blootgesteld.

Wijnsoort Gevoelstemperatuur ° Celsius
Mousserende wijn Sterk gekoeld 4 - 6° C
Champagne Goed Gekoeld 6 - 9 ° C
Witte wijn    
Licht, zurig Goed gekoeld 6 - 8° C
Exotisch-aromatisch Gekoeld 7 – 10° C
Vol, met houtinvloeden Matig gekoeld 14 – 16° C
Rosé Goed gekoeld 6 – 8° C
Rode wijn    
Licht, fruitig Keldertemperatuur 12 – 14° C
Transparant-kruidig Matig warm 16° C
Vol, tanninerijk Kamertemperatuur 18° C
Gerijpt Kamertemperatuur 18° C
Zoete wijn Gekoeld tot matig warm 12 – 16° C
  www.wijnreview.nl  

Heerlijk genieten van wijn

Nieuwste wijnreviews

Château Douzens - Corbièr...

ProefnotitieElegant en complex, deze prachtige zijdezachte Corbières-wijn gemaakt van de vijf verschillende druivensoorten die het Château heeft aangeplant.... Lees verder
2

Witte wijn: Casa Safra Uc...

Casa Safra gaat altijd voor topkwaliteit en kiest voor elke wijn het gebied dat het optimale uit de druif haalt. Voor deze Verdejo is dit een kleine wijngaard... Lees verder
3

Witte wijn voor de kerst:...

Heerlijk op dronk deze frisdroge, ziltige witte wijn gemaakt van de Albarino druif. In de Spaanse streek Galicië maken ze witte wijnen die behoren tot de... Lees verder
5

Namora - Godello 2013, Mo...

Proefnotitie wijnhuisUit 2013 komt deze tongstrelende Namora, gemaakt van de relatief onbekende Godello druif, die familie is van de Verdelho druif. Deze... Lees verder
3