Terre di Virgilio Amarone della Valpolicella DOCG
U bent hier

Het is aan de vergeetachtigheid van de Italiaanse kelderknecht Adelino Lucchese te danken dat de wereld de grootste Italiaanse wijn Amarone kent. In 1938 moest hij, in een wijnkelder in het gehucht Novare in de wijnstreek Valpolicella, aan zijn baas Gaetano dall'Ora uitleggen dat een vat wijn al een paar jaar in een hoekje van de kelder was blijven. In dat vat de zoete wijn Recioto die wordt gemaakt van druiven die enkele maanden zijn ingedroogd en zo meer aroma's én meer suikers opdoen. Met als resultaat een heerlijke zoete wijn met een hoog alcoholgehalte. Iets te zoet, naar mening van wijnmaker Dall'Oro die al een tijd op zoek was naar een manier om dat suikergehalte te verminderen. Waar knecht Lucchese een draai om z'n oren verwachtte toen hij zijn meester de vergeten Recioto liet proeven, sprong die echter een gat in de lucht. Want de wijn was niet bedorven, zoals werd gevreesd, maar onwaarschijnlijk vol, krachtig, elegant en zacht. In de jaren waarin het vat in een hoekje stond,