Conte di Zanone Barolo DOCG
U bent hier

Nebbiolo is de bekendste en de oudste blauwe druif uit Piemonte. In de achttiende eeuw begaf de nobele druif zich, in de vorm van een fles Barolo, al in de kringen van het Piemontese vorstenhuis. Daar vond de wijn, toen nog in zoet en mousserend rood, gretig aftrek. In de negentiende eeuw kwam Camille Benso, graaf van Cavour en de rechterhand van de koning, op het idee om de Barolo drastisch van stijl te veranderen. Benso, liefhebber van het Franse rood, wilde een wijn naar voorbeeld van de grote Bordeauxwijnen: een krachtige wijn zonder mousse of restsuiker. De graaf nam de Franse oenoloog Louis Oudart in de arm. Hij introduceerde een zorgvuldige vinificatie en houtlagering, waarmee de basis werd gelegd voor de Barolo zoals we die nu kennen. Waarbij overigens een tot dan toe verborgen gebleven karaktertrekje van de Nebbiolo werd ontdekt: de tot dan toe door restsuiker verdoezelde dunne smaak en harde tannines lieten van zich horen. Daar vond wijnmaker Angelo Gaja, uit het naburige