Diploma Magister Vini

U bent hier

Diploma Magister Vini

Petra Janssen, Chris van de Meene, Fransbert Schermer en Jan Vegter ontvingen het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter en secretaris van de examencommissie Magister Vini, Rob Zey en Wim de Graaf. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Het is de vierde keer dat er diploma's zijn uitgereikt. Totaal telt Nederland nu negen Magistri Vini.

De bijeenkomst werd geopend door de voorzitter van de Stichting Magister Vini, de heer Bram Moerman, en vond plaats bij Boerderij Mereveld te Utrecht.

Aan het begin van de bijeenkomst werd aan scheidend voorzitter, Rob Zey, de titel Magister Vini Honoris Causa verleend. Hij ontving de oorkonde uit handen van de eerste Magister Vini in Nederland, Ron Andes MV.
Tijdens de feestelijke bijeenkomst hebben de vier geslaagden hun scriptie kort toegelicht en werden zij ondervraagd door experts uit de wijnbranche en door de examencommissie Magister Vini.

Het Examen Magister Vini voldoet aan de eisen op niveau 4 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting WijnExamens Nederland (SWEN). Magister Vini is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en het Productschap Wijn.

Het proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen hebben de kandidaten verschillende typen wijn moeten beoordelen op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, potentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte.

Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt en marktbewerking en actuele onderwerpen.

Ter voorbereiding op de module-examens hebben de kandidaten een voortraject gevolgd bij de Wijnacademie in Maarn.

Naast het afleggen van de module-examens maakt het schrijven van een scriptie ook onderdeel uit van het Examen Magister Vini. De titels van de scripties zijn:

  • ‘Er zijn commerciële mogelijkheden voor wijnen uit Peru, Bolivia en Brazilië op de Nederlandse markt’ door Petra Janssen
  • ‘Wijnkwaliteit en de belangrijke rol van kalk(steen)’ door Chris van de Meene
  • ‘Het mysterie van Malbec uit Mendoza Argentinië ontrafeld’ door Fransbert Schermer
  • ‘Hebben de wijnen van de Provence toekomst?’ door Jan Vegter

De scripties van Petra Janssen, Chris van de Meene, Fransbert Schermer en Jan Vegter zijn na te lezen op http://www.magistervini.nl/.

Met het instellen van het Examen Magister Vini wordt tegemoet gekomen aan de wens van de wijnbranche om de wijnkennis in Nederland op een hoger niveau te brengen.

Vind en koop de beste wijn met korting

Nieuwste wijnreviews

Witte wijn voor de kerst:...

Las Moras - Reserva Chardonnay 2013 - Argentinië Proefnotitie Krachtige droge witte wijn uit San Juan Valley. De smaak heeft een mooie structuur met geel fruit... Lees verder
4

Rode wijn: Casa Safra Ter...

Deze schitterende karakteristieke Spaanse rode wijn, bekroond met een gouden medaille op de Berliner Wine Trophy 2013, heeft een intense dieprode kleur en een... Lees verder
3

Witte wijn voor de kerst:...

Heerlijk op dronk deze frisdroge, ziltige witte wijn gemaakt van de Albarino druif. In de Spaanse streek Galicië maken ze witte wijnen die behoren tot de... Lees verder
5

Casa Safra Ucles DO Verde...

ProefnotitieCasa Safra gaat altijd voor topkwaliteit en kiest voor elke wijn het gebied dat het optimale uit de druif haalt. Niet voor niets is deze Verdejo... Lees verder
3