Sabreren van Champagne (video)

U bent hier

Hoewel het openen van een fles champagne op elegante en rustige wijze dient te geschieden bestaat er ook een andere manier.

Vanuit de Napoleontische tijd is er een traditie ontstaan waarbij de champagne fles door middel van een zwaard of degen ontdaan werd van de kurk. Het bijzondere hieraan is, dat niet alleen de kurk van de fles wordt gescheiden maar ook het gehele glazen bovenstuk over het gedeelte waarin de kurk in de fles zit.

Met een grote mate van precisie en deskundigheid wordt met een slag met sabel of zwaard de fles geopend (onthoofd, behead).

Men gebruikt hiervoor de term Sabreren, Sabre á Champagne, cérémonie de sabrage. Nu nog zijn er specialisten die deze bijzondere kundigheid beheersen en dit tijdens bruiloften en andere feestelijkheden tentoonspreiden.

Voor deze methode zijn speciale zwaarden of degens in de handel die op ambachtelijke wijze worden vervaardigd uit een hoogwaardig 440 graden stainless steel lemmet met een hardheid van 54 tot 56 graden Rockwell.

Veel van deze zwaarden worden in het Franse stadje Thiers vervaardigd.

Heerlijk genieten van wijn

Nieuwste wijnreviews

Las Rocas Viñas Viejas Ga...

De wijn van vandaag komt uit de relatief onbekende Spaanse regio Calatayud. Het dankt zijn naam aan de Moorse heerser Ayub, die er een kasteel liet bouwen en... Lees verder
4

Domaine Prieur La Comete...

ProefnotitieDe "Comète" door Domaine Prieur is wellicht Prieurs mooiste Sancerre. La Comète wordt in een zeer kleine oplage geproduceerd en is zeer beperkt... Lees verder
4

Maison Saint Aix - AIX Ro...

Maison Saint Aix De Maison Saint Aix wijngaard ligt op 30 minuten rijden ten Noord-Oosten van de hoofdstad van de Provence: Aix-en-Provence. Ruim 100 hectare... Lees verder
5

Château Fleur Ursuline Cu...

Proefnotitie wijnhuisFonkelend roodpaars met diepe kern. Stevig en kruidig van geur, vol verleidelijk knapperig zoet bosfruit, romige Merlotweelde en rokerige... Lees verder
3