Zo organiseer je zelf een succesvolle wijnproeverij bij je thuis

U bent hier

Zo organiseer je zelf een succesvolle wijnproeverij bij je thuis

Op steeds meer plekken in Nederland kun je deelnemen aan een wijnproeverij. Het is een zeer smaakvol uitstapje om met vrienden, familie of collega’s te ondernemen. Wist je dat het mogelijk is om zelf ook een wijnproeverij te organiseren? Wel moet je met een aantal zaken rekening houden. In dit artikel vertellen we hoe je succesvol een eigen wijnproeverij organiseert.

Kies voor wijnen met samenhang

De kogel is door de kerk: je gaat binnenkort een wijnproeverij organiseren. Je hebt flink wat reclame gemaakt en daarmee hopelijk een leuke groep gasten aangetrokken. Ze gaan vol verwachting naar jouw wijnproeverij, dus maak er iets moois van. Vaak doet een wijnproeverij in het teken van een bepaald thema het erg goed bij gasten. Kies bijvoorbeeld voor smaakvolle wijnen uit de Bordeaux en de Loire. Dit zijn populaire Franse wijnstreken. Welk thema je ook kiest, het is belangrijk dat de wijnen samenhang hebben. Daardoor kunnen je gasten de wijnen gemakkelijker met elkaar vergelijken.

Schaf genoeg wijnflessen aan

Een wijnproeverij is uiteraard niet compleet zonder een grote hoeveelheid wijnflessen. Hoeveel flessen je precies moet aanschaffen is afhankelijk van je budget. Ook het aantal wijnproevers speelt een rol. Verwacht je bijvoorbeeld twintig wijnliefhebbers die al ervaring hebben met het proeven? Dan ligt het budget waarschijnlijk iets hoger. Ervaren wijndrinkers verwachten namelijk kwaliteit. Over het algemeen kunnen ervaren wijnproevers ongeveer twaalf flessen proeven. Natuurlijk zijn dit maar enkele slokjes, aangezien het niet om het wijndrinken gaat. Onthoud dat ongeveer 18 mensen kunnen proeven van één fles van 75 cl.

Serveer wijnen met de juiste temperatuur

De smaak van een wijn wordt bepaald door diverse factoren, waaronder de temperatuur. Zorg er dan ook voor dat elke wijn die je serveert de juiste temperatuur heeft. Een te warm wijntje proeft bijvoorbeeld erg zwaar en bij een te koude wijn verdwijnen de smaken naar de achtergrond. Hanteer bij de soorten wijn de volgende temperaturen:

  • Lichte rode wijnen: 12 tot 17 graden
  • Krachtige rode wijnen: 17 tot 19 graden
  • Witte wijnen: 8 tot 14 graden
  • Witte wijnen met houtrijping: 12 tot 14 graden
  • Mousserende wijnen: 6.8 graden

Tijd om de wijn in te schenken: welke volgorde moet je hanteren?

Het inschenken van de wijn is een belangrijk moment tijdens je proeverij. Je gasten mogen bijna van de wijnen genieten. Tijdens het inschenken dien je een bepaalde volgorde te hanteren. Dit is beter voor de smaak en zorgt ervoor dat elke wijn tot zijn recht komt. Je kunt het beste beginnen met de witte wijnen, gevolgd door rosé, rood en zoet. Het is gebruikelijk om de wijnen een voor een in te schenken. Sommige wijnproeverijen geven echter de voorkeur aan zogeheten ‘flights’. Dit houdt in dat je verschillende wijnen tegelijkertijd inschenkt. Daardoor kan men de wijnen beter met elkaar vergelijken. Uiteraard moet het in dat geval wel om hetzelfde type wijn gaan. We wensen je veel plezier met het organiseren van een wijnproeverij!

Wijnpakket 8 flessen + 4 glazen

Bij wijnvoordeel krijgt u nu een wijnpakket Casa Safra Platino 8 flessen + 4 glazen voor slechts € 49,99.

Deze actie is geldig van 06-12-2018 tot en met 12-12-2018.

Bezoek website

Nieuwste wijnreviews

Pico Cuadro 'Origina...

Proefnotitie wijnhuisIntens dik donker roodpaars met zwarte kern. Topkleur. Serieus en intens van geur met donkere vleeskersen, zwarte bessen, nobel nieuw... Lees verder
3

Rode wijn voor de kerst:...

ProefnotitieDeze schitterende karakteristieke Spaanse rode wijn,heeft een intense dieprode kleur en een pittig karakter. Uitbundige en intense geur met... Lees verder
3

Ricardo Sanz Menade Las O...

ProefnotitieDeze zalige en fraaie Verdejo komt van de fameuze Rueda wijn-producent Ricardo Sanz. Authentieke en Biologisch wijnbouw gebaseerd op het unieke... Lees verder
4

Chapillon Cuvée Paul - Ca...

Proefnotitie wijnhuisRond, rijp, inpakkend met slierten cassis, viooltjes en vanille; hier zet Fransman Christophe Chapillon zijn beste Spaanse beentje voor.... Lees verder
1