Problematische oogst 2013 in Frankrijk

U bent hier

Problematische oogst 2013 in Frankrijk

Terwijl in landen als Italië, Spanje en Portugal de nodige tevredenheid heerst over de late, maar over het algemeen kwalitatief en kwantitatief geslaagde oogst, lijkt Frankrijk in de hoek te zitten waar dit jaar de zwaarste klappen zijn gevallen.

Zelfs de grootste optimisten in Frankrijk zullen 2013 niet in de boeken vermelden als een mooi jaar. De opbrengst is erg klein, de kwaliteit wisselend en op zijn best voldoende. Vrijwel het hele land kreeg te maken met een miserabel voorjaar, waardoor de opbrengst op voorhand al beperkt werd. Een tweede probleem werd gevormd door de vele zware hagelbuien. Een paar weken stralend zomerweer leken enig soelaas te gaan bieden, maar de achterstand in vegetatie en rijping werd bij lange na niet goedgemaakt. 2013 is eigenlijk in heel Europa  een jaar van een late pluk. Zo laat dat regen in tal van gebieden spelbreker werd. Druiven konden maar net aan rijp worden, terwijl rotting voor grote problemen zorgde. Producenten hebben het hele jaar door alle aandacht aan hun wijngaard moeten besteden en zijn verplicht geweest bij de oogst een strenge selectie door te voeren.

Vanuit commercieel oogpunt is dit slecht nieuws na het qua opbrengst eveneens mager uitgevallen 2012. De meest recente, naar beneden aangepaste ramingen gaan uit van nog maar ongeveer 43 miljoen hectoliter, slechts ietsje meer dan de 41,4 miljoen van 2012. Beide getallen zijn historische laag.

In Bordeaux liep de vegetatie een achterstand van twee weken op, wat resulteerde in een gevaarlijk late oogst. De pluk van merlot, eerder in het jaar slachtoffer van coulure, ging in de laatste week van september van start, terwijl het eigenlijk de bedoeling was geweest de druiven tot begin oktober te laten rijpen. Hoge alcoholpercentages zijn er dit jaar dus niet bij. Ook de cabernet sauvignon is eerder geplukt dan gepland, eveneens om rotting voor te zijn. De vraag is alleen wel hoe dit voor de tannines gaat uitpakken. De opbrengst in 2013 ligt 20% onder die van 2012 en is de kleinste sinds 1991.

Ook in de Bourgogne zal men 2013 liever snel vergeten, zowel vanwege de coulure bij de chardonnay en de hagel als vanwege de rotting tijdens de pluk. Dat laatste was onder meer in Chablis het geval. In sommige gevallen betekent een en ander de helft minder opbrengst dan normaal.

Voor de Beaujolais impliceert een late oogst als die van 2013 dat er maar weinig tijd is voor het klaarstomen van de Primeur. Alle primeurwijnen, waar vandaan dan ook, hebben in 2013 met deze complicerende haastfactor te maken. De Beaujolais kreeg in de wijngaard ook te maken met millerandage.

Gedwongen door de ongunstige weersomstandigheden heeft het Conseil Interprofessionnel des Vins de Champagne het toegestane rendement voor 2013 bepaald op 10.500 kilo per hectare, waarvan 500 bestemd als reserve. (Het plafond voor de individuele reserve is vastgelegd op 3.100 kilo.) In 2012 bedroeg het toegestane rendement nog 12.000 + 500 kilo per hectare, maar dat zit er dit jaar, met zijn late pluk niet in. Met name de opbrengst van chardonnay in de Côte des Blancs is ver achtergebleven bij het normale volume. Na vroege oogsten in 2011 en 2012 was de pluk ditmaal op een meer ‘klassiek’ tijdstip, zij het zonder klassieke (vintage)kwaliteit.

In de Languedoc en de zuidelijke Rhône  was de grenache slachtoffer van coulure, waardoor de opbrengst structureel aan de lage kant bleef. Ook aan de Loire was het raak met coulure en hagel.

bron: wijninfo.nl

Vind en koop de beste wijn met korting

Nieuwste wijnreviews

La Pauline Noir de Noirs...

La Pauline is gemaakt van het meest paarszwarte en dus rijpste fruit van de oogst 2013. Een rijke, geconcentreerde La Pauline die deels gerijpt is op eiken. 60... Lees verder
3

Château de Caraguilhes Co...

Proefnotitie wijnhuis'Karakteristieke Zuid-Franse kruidigheid hier, vrolijk rijp rood fruit, een vleug die de enkeling die dat nog kent aan een goede cubaan... Lees verder
3

Castillo de la Peña Syrah...

De Castillo de la Peña vormt een perfect huwelijk tussen de typische Franse druivensoorten Syrah en Mourvèdre. Van deze druiven worden in Frankrijk de grote... Lees verder
3

Namora - Godello 2013, Mo...

Proefnotitie wijnhuisUit 2013 komt deze tongstrelende Namora, gemaakt van de relatief onbekende Godello druif, die familie is van de Verdelho druif. Deze... Lees verder
3